Naukowcy odwrócili proces gotowania jajka

Naukowcy dokonali niezwykłego odkrycia - udało się odwrócić proces gotowania jajka. To niezwykłe osiągnięcie może znaleźć zastosowanie w produkcji zaawansowanych leków.

Podczas procesu gotowania, w jajku dochodzi do zmiany konsystencji białka - z płynnej przechodzi ono w zbitą. Okazuje się, że można dokonać czegoś odwrotnego.

Substancje zawarte w białku jajek są szeroko wykorzystywane i w nauce, i przemyśle. Są one jednak bardzo wrażliwe na temperaturę i wszelkie procesy obróbki termicznej. Z tego właśnie powodu, po ugotowaniu jajka tracą swoje właściwości i nie nadają się do ponownego wykorzystania.

Teraz zespół naukowców z University of California w Irvine pod kierownictwem Gregory'ego Weissa odwrócił ten proces. Nowa metoda wykorzystuje mocznik, a "odgotowanie" następuje zaledwie w kilka minut.

Wiele wskazuje, że odkrycie amerykańskich naukowców może zostać wykorzystane do opracowania tańszej i szybszej metody rekonstrukcji uszkodzonych białek. Ogromne nadzieje wiąże z tym przemysł farmaceutyczny, który ma nadzieję na stworzenie skuteczniejszych leków do walki z nowotworami.

Dowiedz się więcej na temat: białko | jaja | farmacja

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje