Vin Mariani na apetyt i trawienie. Wino kokainowe kochali papieże i królowe
W połowie XIX wieku chemik Angelo Mariani wpadł na pomysł stworzenia wina z kokainą. Stworzył Vin Mariani, które nie miało sobie równych. Trunek pokochali zarówno papieże, jak i przedstawiciele innych władz i monarchowie.
Liście koki funkcjonowały w społeczności rdzennych mieszkańców Ajmarów od tysięcy lat. Poprzez żucie liści dostarczali do organizmu ograniczoną ilość kokainy. Francuski chemik Angelo Mariani postanowił stworzyć łatwiejszy sposób na wyizolowanie pożądanej substancji z liści.
Wpadł na pomysł, aby do wina Bordeaux dodać sześć miligramów liści koki na trzydzieści mililitrów płynu. Całość wzbogacił dodatkiem brandy i cukru, aby zwiększyć jego powodzenie na rynku. W efekcie powstał trunek zawierający w szklance około dwudziestu pięciu miligramów kokainy.