Picie kawy chroni przed czerniakiem

​Regularne picie co najmniej czterech filiżanek kawy z kofeiną dziennie aż o 25 proc. obniża ryzyko zachorowania na czerniaka.

Czerniak jest uważany za najgroźniejszy nowotwór skóry. Głównym czynnikiem, który wpływa na rozwój czerniaka jest promieniowanie ultrafioletowe - zarówno to emitowane przez Słońce, jak i w solariach. Czynniki środowiskowe, które zwiększają ryzyko wystąpienia nowotworu, nie zostały jednak dobrze poznane.

Badania przeprowadzone przez naukowców z Yale University potwierdzają, że jednym z czynników zmniejszających ryzyko wystąpienia czerniaka jest zawarta w kawie kofeina. Analiza danych zebranych od ponad 400 tys. osób z podwyższonym ryzykiem nowotworów skóry wykazała, że spożycie czterech lub więcej filiżanek kawy obniża ryzyko zachorowania na czerniaka złośliwego aż o 25 procent (w porównaniu do osób niepijących kawy).

Działanie ochronne kawy jest wprost proporcjonalne do jej spożycia - im więcej jej pijemy, tym lepiej jesteśmy chronieni. Co ciekawe, picie kawy bezkofeinowej nie daje podobnych korzyści.

Dowiedz się więcej na temat: czerniak | kawa | onkologia | nowotwory
Najlepsze tematy