Gotowanie na gazie gorsze dla zdrowia niż życie w zanieczyszczonym mieście
Jak wynika z nowych badań, gotowanie na kuchence gazowej może być gorsze dla naszego zdrowia niż życie w zanieczyszczonym mieście - emitowany przez nie dwutlenek azotu podrażnia płuca i może dostać się do krwioobiegu, zwiększając ryzyko wielu chorób serca.
Chociaż szefowie kuchni nie bez przyczyny chętniej sięgają po kuchenki gazowe i chodzi nie tylko o spektakularne płomienie podczas kręcenia programów telewizyjnych, powinniśmy rozważyć przesiadkę na elektryczny alternatywy. A przynajmniej tak wynika z nowych badań, które sugerują, że kuchenki gazowe wytwarzają dwutlenek azotu i cząstki stałe, czyli niebezpieczne toksyny znajdujące się w spalinach drogowych, które podrażniają płuca i mogą przedostać się do krwioobiegu, zwiększając ryzyko chorób serca, raka i Alzheimera.
Naukowcy wskazują, że kuchenki gazowe powodują skoki powietrza w pomieszczeniach wielokrotnie większe niż na ruchliwej ulicy miasta i są jednym z głównych źródeł zanieczyszczenia powietrza w pomieszczeniach, a wśród grup najbardziej narażonych wymieniają dzieci i osoby starsze. Co więcej, z innego badania dowiadujemy się, że używanie kuchenek gazowych odpowiada za jeden na osiem przypadków astmy dziecięcej w Stanach Zjednoczonych.