Dlaczego czekolada tak nam smakuje? Jest wreszcie odpowiedź
Naukowcy już wiedzą, co sprawia, że czekolada jest taka pyszna. Rozszyfrowali proces fizyczny, który zachodzi w naszych ustach po zjedzeniu kawałka czekolady. Przyglądając się dokładnie każdemu etapowi, doszli do wniosku, że wszystko zależy od jej konsystencji.
Wszyscy lubimy czekoladę, czy to mleczna, czy gorzka, a nawet biała, nie ma sobie równych pod względem popularności. Badacze z Uniwersytetu w Leeds zafascynowani jej sukcesem postanowili zbadać, czym on jest spowodowany. Przeanalizowali każdy z etapów spożycia czekolady i doszli do konkluzji, że jej sukces zależy od jej konsystencji.
Kluczową rolę natomiast odgrywa tłuszcz zawarty w czekoladzie, to on odpowiada za to, że tak przyjemnie rozpływa się w ustach. Po zetknięciu się jej kawałka z językiem tłuszcz zaczyna się rozpuszczać i uwalnia cząsteczki kakao, które decydują o konsystencji czekolady. Wszystko sprowadza się do skuteczności pokrycia tłuszczem cząstek kakao.
Naukowcom zależy na zbadaniu tych procesów, ponieważ chcą stworzyć luksusowe czekoladki nowej generacji, które będą miały taką samą teksturę i budziły takie same odczucia, jak te tradycyjne jednocześnie będąc znacznie zdrowszymi. Naukowcy skupili się nie na doznaniach smakowych, a na doświadczaniu faktury.
Do przeprowadzenia badań wykorzystano sztuczną powierzchnię 3D przypominającą język, zaprojektowaną na Uniwersytecie w Leeds. Do testów posłużyła ciemna czekolada luksusowej marki. Gdy tylko czekolada styka się z językiem, uwalniany jest tłusty film automatycznie pokrywający cały język i powierzchnię jamy ustnej. Dzięki temu, że wszystko mamy dobrze nasmarowane, czekolada przez cały okres rozpuszczania jest gładka.
Naukowcy chcieliby również, aby techniki wykorzystane w badaniu nad czekoladą posłużyły badaniom nad innymi produktami spożywczymi. Chodzi dokładniej o te, które przechodzą przemianę fazową, gdzie substancja zmienia się ze stanu stałego w płynny, takich jak lody, margaryna lub ser.
Badania opublikowane zostały w „ACS Applied Materials and Interface”.