Nowotwór nienawidzi marchewki. Kilka porcji wystarczy aby uniknąć choroby
Jeśli zastanawiasz się nad noworocznym postanowieniem, powinieneś rozważyć, przysiąc sobie, że w 2024 będziesz jeść więcej marchewek. Twój organizm ci za to podziękuje, gdyż jak pokazują najnowsze badania, dzięki temu możesz zmniejszyć ryzyko zachorowania na różne odmiany raka.
Badacze z brytyjskiego Uniwersytetu w Newcastle przeprowadzili sezonowe badanie nad wpływem popularnych pomarańczowych warzyw na naszą dietę. Od dawna spożywanie marchwi utożsamia się z lepszym trawieniem czy utrzymania ważnych minerałów na zdrowie oczu i skóry.
Jednak jak się okazuje, marchew ma znaczący wpływ na zmniejszenie ryzyka zachorowania na choroby nowotworowe różnych rodzajów. Według badania brytyjskich naukowców regularne spożywanie marchwi ucina ryzyko rozwoju nowotworu nawet o 20%. Aby więc dbać o swoje zdrowie, wystarczy niewielka zmiana diety.
Badanie naukowców z Newcastle wykazały, że wystarczyło zjedzenie pięciu porcji całych marchwi, aby zmniejszyć ryzyko nowotworu o 1/5. Jednak efekty zauważalne były nawet przy spożyciu jednej porcji tygodniowo (jednej miseczki), gdzie ryzyko choroby spadało średnio o 4%.
Liczby te naukowcy oparli na metaanalizę prawie 200 ogólnoświatowych badań, w których łącznie udział wzięło 4,7 miliona osób. Co ważne benefity zwalczania raka przez spożywanie marchwi są takie same bez względu na rasę czy warunki geograficzne.