Wkrótce wszyscy będziemy jeść drukowane jedzenie

Posiłki wytworzone w technologii druku 3D to wcale nie melodia przyszłości. Właśnie takie dania chce serwować firma Reimagine Food.

Posiłki wytworzone w technologii druku 3D to wcale nie melodia przyszłości. Właśnie takie dania chce serwować firma Reimagine Food.


Przedstawiciele Reimagine Food zapowiedzieli organizację kolacji, na której będą serwowane posiłki stworzone w technologii druku 3D. Potrawy będą podawane na drukowanych talerzach, do ich konsumpcji goście użyją drukowanych sztućców, a usiądą na drukowanych krzesłach. Wystrój specjalnie przygotowanego miejsca degustacji będzie zaprojektowany przez architekta José Ramóna Tramoyeresa.

Kolacja odbędzie się w grudniu bieżącego roku w dwóch miejscach na świecie: Nowym Jorku i Barcelonie. Nie zabraknie na niej dziennikarzy, naukowców, artystów, sportowców i osób związanych z branżą gastronomiczną. Wszystko to jest celem kampanii firmy Reimagine Food, która ma na celu rozpropagowanie technik wytwarzania żywności w przyszłości.

Menu kolacji zostanie opracowane nie przez byle kogo - zajmie się tym znany hiszpański kucharz Paco Morales, który nada serwowanym potrawom "głębszego sensu i znaczenia". Dzięki zastosowaniu drukarki 3D będzie możliwe nieosiągalne do tej pory w gastronomii połączenie form i smaków.

Reklama

Póki co, nie wiadomo jakie potrawy zostaną udostępnione do degustacji. Firma Reimagine Food skorzysta z drukarki Foodini 3D, stworzonej właśnie z myślą o automatycznym przygotowywaniu posiłków. Podobnie jak ma to miejsce w ekspresach do kawy, w druku 3D będą wykorzystywane specjalne kapsułki zawierające składniki określonych typów żywności: makaronu, kotleta czy czekolady. Podłączając Foodini 3D do internetu można pobrać aktualizacje i najnowsze receptury. Drukarka Foodini 3D powinna być dostępna dla konsumentów w drugiej połowie 2014 r. za mniej więcej 1000 euro.

Reimagine Food chce być liderem branży technologii żywności. Podczas niedawnej konferencji w Madrycie, Reimagine Food przedstawiła nietypowe zastosowanie robota REEM, który ma analizować smak przygotowywanych potraw i nastrój gości, by decydować, co ma zostać im zaserwowane. Degustacja potraw wydrukowanych 3D to tylko jeden z kolejnych realizowanych przez nich projektów. 

Co zamiast drukowanego jedzenia? Sprawdź świetne przepisy na Smaker.pl



INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: Druk 3D | posiłki | drukowanie | restauracja
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama