Jak wyżywić populację Ziemi w 2050 roku?

Nowe modele upraw opracowane przez międzynarodowy zespół naukowców mają poprawić produkcję żywności na tyle, aby w 2050 roku wyżywić 9 mld populację naszej planety.

Badaczom udało się stworzyć wszechstronny system modelowania, który skupia w sobie różnych symulacji dostosowanych do różnych warunków i zmian klimatycznych. Dzięki niemu możliwe będzie zwiększenie globalnej produkcji pszenicy, przy jednoczesnym ograniczeniu wpływów politycznych i społeczno-ekonomicznych.

- Próby oszacowania wszystkich zmiennych i wątpliwości są bardzo ważnym czynnikiem w budowaniu zaufania w przyszłe prognozy zbiorów wytwarzanych na podstawie modeli upraw. Dzięki wykorzystaniu całokształtu upraw oraz modeli klimatycznych możemy zrozumieć, jak zwiększenie emisji gazów cieplarnianych, wzrost temperatury i zmiany w ilości opadów mogą wpłynąć na plony pszenicy na całym świecie - powiedział Bruno Basso z Uniwersytetu Stanowego w Michigan.

Reklama

Basso i jego zespół opracowali także nowy model użytkowania gruntów. SALUS - bo to o nim mowa - jest narzędziem do prognozowania wszelkich danych dot. gleby i upraw: nawodnienia, składników odżywczych, obecnych i przyszłych warunków klimatycznych, płodozmianu, dat sadzenia, nawadniania i stosowania nawozów.

- Możemy zmieniać scenariusze, uruchamiać kilka jednocześnie i porównywać otrzymywane wyniki. Daje nam to łatwość w porównywaniu różnego podejścia do zarządzania ziemią i wyborze najbardziej efektywnej strategii, która nie tylko poprawi ilość oraz jakość zbiorów, ale także zmniejszy wpływ na środowisko, np. wypłukiwanie azotanów czy emisję gazów cieplarnianych.

W trakcie badań zespół wykorzystał 27 różnych modeli upraw. - Mamy ambitny cel zwiększenia wiedzy naukowej w celu poprawy jakości życia na świecie i mam nadzieję, że uda się zmniejszyć poziom ubóstwa i wyprodukować wystarczająco dużo żywności dla naszej planety - podsumowuje Basso.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: rolnictwo | zmiany klimatyczne
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy