Reklama

Innowacyjna metoda badania enzymów rozkładających białka

Zespół dr hab. Marcina Drąga z Politechniki Wrocławskiej opracował nowatorską metodę badania enzymów rozkładających białka. Technologia może posłużyć do znalezienia nowych, bardziej czułych i specyficznych markerów chemicznych oraz leków przeciwdziałających stanom patologicznym w organizmie.

Profesor Drąg (laureat programów Fundacji na rzecz Nauki Polskiej oraz nagród Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego) wraz ze swoimi doktorantami - mgr inż. Pauliną Kasperkiewicz i mgr. inż. Marcinem Porębą opracowali nowatorską technologię badania enzymów proteolitycznych, nazwaną HyCoSuL (ang. Hybrid Combinatorial Substrate Library). Prace sfinansowano w ramach subsydium z programu FOCUS FNP.

Enzymy proteolityczne (proteazy, peptydazy) to wyspecjalizowane białka, które potrafią "pociąć" inne białka na prostsze elementy: peptydy i aminokwasy. Proteazy uczestniczą w trawieniu oraz procesach degradacji szkodliwych białek w komórce, a ich nieprawidłowe działanie prowadzi do powstania w organizmie stanów patologicznych. Następstwem mogą być nowotwory, cukrzyca, nadciśnienie, infekcje wirusowe i bakteryjne.

Dotychczas, do kompleksowego profilowania enzymów proteolitycznych stosowano jedynie naturalne aminokwasy występujące w białkach. Zespół dr hab. Marcina Drąga wykorzystał aminokwasy nienaturalne, które nie są kodowane przez DNA i w większości powstały dzięki syntezie organicznej. Uzyskano doskonałe efekty - powstała hybrydowa (zawierająca naturalne i nienaturalne aminokwasy) biblioteka substratów fluorogenicznych (HyCoSuL). Dzięki temu narzędziu naukowcy są w stanie stworzyć nowe, bardziej czułe substraty i markery chemiczne dla bardzo dużej grupy enzymów proteolitycznych.
 
Badania biologiczne naukowcy z Politechniki Wrocławskiej prowadzili we współpracy z grupami badaczy z USA oraz Nowej Zelandii. Wynikami, które opublikowało prestiżowe amerykańskie czasopismo naukowe PNAS, zainteresowało się już kilka firm chemicznych i farmaceutycznych.

Dowiedz się więcej na temat: enzymy | białka | Politechnika Wrocławska | chemia

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje