Bioinżynieria na wszystkie problemy współczesnego świata

Jest nas coraz więcej, więc w coraz większym stopniu zmieniamy otaczające nas środowisko. Czy istnieje jakikolwiek sposób na powstrzymanie lub odwrócenie tego procesu?

Zastanawiali się nad tym uczeni z Uniwersytetu Nowojorskiego. W swoich rozważaniach postanowili jednak wyjść nieco dalej, poza przeciętnie obowiązujące poglądy. Do głowy przyszła im inżynieria genetyczna.

Serwis PopSci przytacza, że w swojej publikacji "zaproponowali" np. uczulanie na mięso, aby w ten sposób zredukować zapotrzebowanie na ten składnik pożywienia. Można również skrócić ludzi o 25 proc. To w naturalny sposób zmniejszyłoby apetyt organizmu na energię, więc zużywalibyśmy po prostu mniej żywności.

Nietrudno sobie wyobrazić cały szereg poważniejszych i bardziej brutalnych modyfikacji, których nikt - nawet wspomniane środowisko naukowe - oczywiście nie traktuje poważnie.

Reklama
INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: modyfikacje genetyczne
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy