Wyciąg z żurawiny ma silne właściwości antybakteryjne

​Nowe badania wykazały, że żurawina posiada właściwości zwalczające zakażenia bakteryjne. Badacze z Kanady twierdzą, że ekstrakt z żurawiny jest w stanie przerwać rozprzestrzenianie się bakterii.

Wcześniejsze badania wykazały już, że żurawina zawiera proantocyjanidyny (PAC), klasę związków, która odpiera choroby za pośrednictwem właściwości antybakteryjnych. Działa to między innymi na bakterie powodujące infekcje dróg moczowych, przylegające do ściany pęcherza moczowego.

Jednak zespół naukowców w nowym badaniu chciał dowiedzieć się, czy żurawina jest w stanie kontrolować zjadliwość bakterii, a tym samym zmniejszyć zagrożenie infekcją. Sugerują, że ich odkrycie może prowadzić do nowego sposobu kontroli zakażeń. Przeprowadzone badanie koncentrowało się na bakterii pałeczki ropy błękitnej, która może powodować zakażenia u pacjentów szpitalnych oraz u ludzi z osłabionym układem odpornościowym. Infekcje pałeczkami ropy błękitnej są zwykle leczone antybiotykami, jednak z powodu wzrostu odporności na antybiotyki u pacjentów, są one coraz trudniejsze do leczenia.

Do swoich badań zespół wykorzystał muszki owocówki - użyteczne do badania ludzkich zakażeń na poziomie komórek i cząsteczek. Odkryto, że nasilenie infekcji bakteryjnej zostało zmniejszone u muszek owocowych karmionych ekstraktem z żurawiny, dodatkowo żyły ponadprzeciętnie długo. Muchy nie posiadające w swojej diecie żurawiny zdychały. Naukowcy udowodnili w swoim badaniu, że wyciąg z żurawiny nie zabijał bakterii, a jedynie utrudniał komunikację międzykomórkową, a tym samym ich rozprzestrzenianie. Może być to przydatna strategia w przypadku lekooporności, twierdzą eksperci.

Dowiedz się więcej na temat: żurawina | bakterie | właściwości antybakteryjne