Reklama

Truskawkowa dieta na raka piersi

Ekstrakt z truskawek może hamować rozprzestrzenianie się komórek raka piersi. Potwierdziły to badania przeprowadzone na myszach.

W przeszłości wykazano, że spożycie 500 g truskawek dziennie (od 10 do 15 owoców) działa przeciwzapalnie i zmniejsza poziom cholesterolu we krwi. Najnowsze badania wskazują, że wyciąg z tych owoców można wykorzystać do zapobiegania i leczenia raka gruczołu sutkowego.

- Wykazaliśmy, że bogaty w polifenole ekstrakt z truskawek hamuje namnażanie komórek raka piersi w modelach in vitro oraz in vivo - powiedział Maurizio Battino, główny autor badań.

W modelu in vitro wykorzystano komórki z bardzo agresywnej, inwazyjnej linii komórek nowotworowych A17. Traktowano je różnymi stężeniami (od 0,5 do 5 mg/ml) ekstraktu truskawek odmiany Alba przez 24, 48 i 72 godziny. Takie działania prowadziły do spadku żywotności komórek nowotworowych i zahamowania migracji.

Wykazano, że ekstrakt z truskawek zmniejszył ekspresję kilku genów uczestniczących w procesach tworzenia przerzutów, takich jak Csf1, Mcam, Nr4a3 i Set. Truskawki jednocześnie stymulowały ekspresję genu Htatip2, który uważa się za hamujący przerzuty do węzłów chłonnych u pacjentek z rakiem piersi.

W modelu in vivo wykorzystano myszy laboratoryjne, które po osiągnięciu miesiąca życia podzielono na dwie grupy: jednej podawano standardową karmę, a w drugiej 15 proc. stanowił ekstrakt z truskawek. Miesiąc później wszystkim myszom wstrzyknięto komórki raka piersi typu A17. Guz był monitorowany dwa razy w tygodniu przez dotyk. Po 5 tygodniach guzy pobrano i przeanalizowano w celu oceny ich ciężaru oraz objętości.

W przypadku guzów myszy, którym podawano dodatkowy ekstrakt z truskawek, były one lżejsze i mniejsze od grupy kontrolnej. Aby potwierdzić, czy podobne efekty występują także u ludzi, konieczne są badania kliniczne i epidemiologiczne. Co więcej, różne odmiany truskawek mogą mieć inną zawartość polifenoli.

INTERIA.PL

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: onkologia | rak piersi | truskawki | polifenole