Stworzono cukierki, które ochronią przed próchnicą

Naukowcom udało się stworzyć innowacyjne cukierki, które chronią przed próchnicą.

Zespół naukowców z niemieckiej firmy biotechnologicznej ORGANOBALANCE pod kierownictwem Christine Lang stworzył łakocie, które zawierają martwe bakterie Lactobacillus paracasei. Powszechnie wiadomo, że zmniejszają one kolonizację zębów przez bakterie najczęściej wywołujące próchnicę - Streptococcus mutans.

Podczas żucia, bakterie S.mutans uwalniają się z powierzchni zębów i trafiają do śliny. Połknięcie lub wyplucie ich pozwala pozbyć się ich z jamy ustnej, ale te które w niej pozostaną ponownie uczepiają się zębów. Sposób znaleźli na to uczeni z Berlina.

Cukierki przeciwdziałające próchnicy zostały przetestowane na szczurach. Bakterie Lactobacillus paracasei tworząc koagregaty z Streptococcus mutans zapobiegały przywieraniu tych drugich do zębów. Przeprowadzone eksperymenty wykazały, że zjedzenie 4 specjalnych cukierków w trakcie doby znacząco obniżyło stężenie S.mutans w ślinie zażywających je osób.

Bardzo istotny dla praktycznego zastosowania cukierków jest fakt, że L. paracesei nie tworzą agregatów z pożytecznymi bakteriami jamy ustnej. Cukierki mogą trafić do powszechnego obiegu już w przyszłym roku.

Dowiedz się więcej na temat: próchnica | ząb | bakterie | zepsute zęby | stomatologia | cukierki | dentysta