Zbliża się koniec ery antybiotyków. By nie pozostać bezbronnym, naukowcy do produkcji antybiotyków chcą wykorzystać bakterie pochodzące od pszczół.
Produkowany przez pszczoły miód ma wyjątkowe właściwości antyseptyczne - nie zepsuje się nawet po 100 latach. Teraz naukowcy ze szwedzkiego Lund University zidentyfikowali w żołądkach pszczół 13 bakterii mlekowych, które odpowiadają za produkcję związków o działaniu antyseptycznym. Wyizolowano je i przetestowano na kilku różnych patogenach.
Sprawdzono jak radzą sobie one z gronkowcem złocistym opornym na metycylinę (MRSA), który co roku zabija ponad 11 tys. osób oraz enterokokiem opornym na wankomycynę (VRE). Pochodzące od pszczół bakterie poradziły sobie z każdym z tych mikroorganizmów.
Naukowcy przekonują, że pszczele bakterie mlekowe mogą być znakomitym substytutem antybiotyków. Są one niezwykle skuteczne, gdyż nie produkują jednego, a kilka różnych związków, przez co są bardziej selektywne przeciw poszczególnym patogenom.
Jeszcze w tym roku mają rozpocząć się testy kliniczne. Chrońmy pszczoły, bo one już wkrótce mogą ochronić nas wszystkich.