Pospolite bakterie mogą wywoływać cukrzycę

Naukowcy odkryli, że cukrzyca typu 2. może być wywoływana przez bakterie.

Zespół uczonych z University of Iowa Health Care pod kierownictwem Patricka Schlieverta zaobserwował, że gronkowiec złocisty (Staphylococcus aureus) może wywoływać cukrzycę typu 2. Dłuższa ekspozycja królików na toksynę produkowaną przez bakterię może skutkować insulinoopornością i nietolerancją glukozy.

Wcześniejsze badania uczonych wykazały, że enterotoksyna wytwarzana przez gronkowca złocistego osłabia działanie układu immunologicznego. Teraz okazało się, że enterotoksyna wpływa na komórki tłuszczowe i układ odpornościowy, a stan zapalny skutkuje insulinoopornością oraz innymi objawami charakterystycznymi dla cukrzycy typu 2.

- Podczas naszych eksperymentów, za pomocą chronicznej ekspozycji na enterotoksynę gronkowca, odtworzyliśmy u królików cukrzycę typu 2. Wcześniej odkryliśmy, że ludzie tyjąc stają się bardziej podatni na kolonizację gronkowcami. A osoby, u których zagnieździły się gronkowce są stale wystawione na oddziaływanie enterotoksyny - powiedział Schlievert.

Już teraz wiadomo, że zjawisko podobne co u królików występuje u ludzi. Przebadano kilku pacjentów cierpiących na cukrzycę i okazało się, że w ich organizmie znajduje się duże stężenie enterotoksyny.

Badania zespołu Schlieverta rzucają nowe światło na przyszłe terapie antycukrzycowe. Eliminowanie gronkowców lub neutralizacja enetrotoksyn mogą być dobrym sposobem na zapobiegnięciu choroby, a nawet jej cofnięciu.

Dowiedz się więcej na temat: cukrzyca | gronkowiec złocisty | bakterie | cukrzyca typu 2