Reklama

Nowotwory zużywają całą glukozę z organizmu

Naukowcy odkryli, że komórki nowotworowe upośledzają działanie układu odpornościowego zużywając cały dostępny cukier.

Bez dostępu glukozy limfocyty T nie produkują interferonu-gamma (IFNγ), czyli substancji, która bierze czynny udział w zwalczaniu różnych typów nowotworów.

- Limfocyty T mogą wnikać do guzów, ale zrobiwszy to często nie są w stanie zabić komórek nowotworowych. Jedną z głównych przyczyn jest niemożność wytwarzania IFNγ. Lepsze poznanie metabolizmu cukru i jego wpływu na produkcję interferonu poprawi działanie limfocytów T, a co za tym idzie - także zwalczanie guzów - powiedziała Erika Pearce z Uniwersytetu Waszyngtona w St. Louis.

Limfocyty T pozyskują energię w procesie fosforylacji oksydacyjnej lub glikolizy beztlenowej. Podczas eksperymentu naukowcy manipulowali poziomem cukru w probówkach, zmuszając limfocyty T albo do glikolizy, albo do fosforylacji.

- Do tej pory uważano, że namnażanie limfocytów T wymaga glikolizy beztlenowej. To nieprawda. Komórki mogą również wykorzystywać w tym celu proces fosforylacji oksydacyjnej. sytuacja komplikuje się, gdy próbujemy przełączyć limfocyty z glikolizy na fosforylację. W tym wypadku jednak dochodzi również do zahamowania produkcji interferonu-gamma - podkreśliła Erika Pearce.

Umieszczenie limfocytów T w zlewce ze zużywającymi glukozę komórkami nowotworowymi powoduje zahamowanie wytwarzania IFNγ. Kiedy jednak cukier jest podany bezpośrednio do komórek odpornościowych, ilość prozapalnej cytokiny podwaja się.

Reklama

Odkrycie naukowców z Uniwersytetu Waszyngtona może przyczynić się do opracowania nowoczesnych, specyficznej terapii antynowotworowej.

Dowiedz się więcej na temat: nowotwory | glukoza | interferon | onkologia | limfocyty | układ odpornościowy | cukier