Alergeny w czerwonym mięsie przyczyniają się do chorób serca

​Choroby sercowo-naczyniowe są odpowiedzialne za jedną trzecią wszystkich zgonów na świecie, dlatego kluczowe jest zrozumienie ich rozwoju. Naukowcy odkryli związek między obecnością alergenów w czerwonym mięsie a wyższym ryzykiem rozwoju niektórych chorób serca.

Uczeni zebrali próbki krwi od 118 dorosłych osób i szukali przeciwciał przeciwko galaktozo-alfa-1,3-galaktozie (alfa-Gal), głównemu alergenowi w czerwonym mięsie. Wśród wszystkich przebadanych pacjentów 26 proc. było czułych na wspomnianych alergen, podczas gdy dalsza analiza wykazała, że w ich tętnicach wieńcowych było o 30 proc. więcej osadu niż u osób niewrażliwych na alfa-Gal.

- To nowatorskie odkrycie budzi możliwość, że alergia na czerwone mięso jest nierozpoznanym czynnikiem w chorobach serca. Wstępne ustalenia podkreślają potrzebę dalszych badań klinicznych - powiedziała prof. Coleen McNamara z Uniwersytetu Virginia.

Powszechnie wiadomo, że choroba wieńcowa może prowadzić do zawału serca. Wrażliwość na alfa-Gal może być wrodzona, rozwinięta, a nawet pojawić się po ukąszeniu kleszcza. Obecnie nie stosuje się leczenia alergii na czerwone mięso, ale osoby cierpiące na nią, powinny całkowicie go unikać.

Badacze nie mają pewności, ile Amerykanów wykazuje alergię na czerwone mięso, ale szacunki wskazują, że jest to ok. 1 proc. populacji. Jednak obecność przeciwciał anty-alfa-Gal może być znacznie powszechniejsza niż nam się wydaje.

W 2016 r. z powodu chorób sercowo-naczyniowych na całym świecie umarło 17,7 mln osób.