Reklama

Kosmiczne laboratorium zawieszone nad kraterem

Studio Clouds Architecture zaprezentowało projekt japońskiego kampusu kosmicznego Avatar X, który wygląda jak statek kosmiczny zawieszony nad kraterem uderzeniowym.

Według przedstawionego projektu, kampus Avatar X miałby powstać na terenie starej kopalni w prefekturze Oita, gdzie panuje dosłownie księżycowy krajobraz. Kształt budynku ma nawiązywać do kapsuły lub statku kosmicznego. Będzie on wykonany z transparentnych paneli membrany fluoropolimerowej nałożonych na stalowy szkielet.

Także lokalizacja laboratorium będzie niezwykła, bo ma być on zawieszony na stalowych linach 18 m nad powierzchnią krateru uderzeniowego. Dostęp do budynku zapewni specjalny most, który ma symbolizować "przekraczanie barier" intelektualnych i technologicznych.

Laboratorium Avatar X zostało zaprezentowane w ramach programu partnerskiego JAXA i ANA Holdings na budowę futurystycznej placówki naukowej. Póki co brak jakichkolwiek informacji o potencjalnych kosztach i dacie startu budowy.

INTERIA.PL

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: laboratorium | architektura | kampus