Reklama

Polacy wyrzucają za dużo żywności

​W Polsce aż 39 proc. żywności kupowanej w każdym tygodniu jest wyrzucane. Tak wynika z badań przeprowadzonych przez Samsung.

Reklama

Z najnowszego raportu firmy Samsung wynika, że zrozumienie, które produkty powinny być przechowywane w lodówce, pomogłoby polskim gospodarstwom domowym uniknąć marnowania żywności.

Reklama

Choć podczas lockdownu Polacy poświęcali cotygodniowym zakupom więcej uwagi niż dotychczas, nowe badanie firmy Samsung wykazało, że społeczeństwu brakuje wiedzy o tym, gdzie należy przechowywać najczęściej używane produkty spożywcze - w lodówce czy na wierzchu. Właśnie ta niewiedza jest przyczyną marnowania żywności w gospodarstwach domowych o wartości nawet kilkunastu tysięcy złotych w skali roku. 

Produkty, które najczęściej są wyrzucane to owoce - większość osób nieprawidłowo przechowuje gruszki (80 proc.), jabłka (84 proc.) i pomarańcze (84 proc.), umieszczając je na wierzchu, podczas gdy trzymanie ich w lodówce znacznie przedłuża ich świeżość. Z danych wynika też, że w największym stopniu ulegają zepsuciu świeże zioła (43 proc.), dania gotowe (42 proc.) oraz sosy/dodatki (42 procent). Zaskakuje fakt, że droga żywność, taka jak gotowe posiłki, a zatem produkty najczęściej przeznaczone do zamrożenia, przechowywane są w lodówce, gdzie zajmują przestrzeń i szybko ulegają zepsuciu. 

Dane pokazują również, że do najczęstszych przyczyn marnowania żywności w gospodarstwie domowym należą niesprawdzanie terminu przydatności do spożycia (42 proc.), nieplanowanie posiłków przed zakupami (29 proc.) oraz zapominanie, że dane produkty już znajdują się w naszej lodówce (27 procent).

W Polsce niemal cztery osoby na pięć (78 proc.) czują się winne z powodu ilości marnowanej żywności, w wyniku lockdownu ponad połowa (51 proc.) jest bardziej świadoma tego, ile produktów spożywczych wyrzuca, a 74 proc. osób ma plan, jak zaradzić temu problemowi w swoim gospodarstwie domowym. 

Firma Samsung zaproponowała rozwiązania, które pomagają ograniczyć marnowanie jedzenia. W nowych lodówkach Samsung Grand+ zastosowano wiele zaawansowanych technologii, takich jak szuflada z kontrolą wilgotności Humidity Fresh+ i komora zero Optimal Fresh+, przez co zapewniają one idealne warunki do tego, by żywność dłużej pozostała przydatna do spożycia, a jednocześnie pomaga zachować świeżość nawet łatwo psujących się artykułów. 

Użytkownicy, którzy chcą przechowywać więcej, nie rezygnując z miejsca w kuchni, bez obaw o to, że zapomną o produktach w zapełnionej lodówce, będą zadowoleni z technologii SpaceMax. Sprawia ona, że lodówka o tych samych gabarytach ma cieńsze ścianki, a tym samym - większą pojemność. 

- Warto zastanowić się, jak najlepiej wykorzystać przestrzeń w lodówce i jakie jej funkcje pomogą dłużej zachować świeżość żywności. Rozwiązania w lodówkach Grand+, ułatwiają ograniczenie niewykorzystanego miejsca, a w rezultacie pozwalające przechowywać więcej produktów. To idealne rozwiązania, jeśli w kuchni mamy mało miejsca lub robimy większe zakupy na co dzień, czy na specjalne okazje - powiedział Olaf Krynicki, Rzecznik Prasowy Samsung Electronics Polska.

INTERIA.PL/informacje prasowe

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: lodówka | żywność

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje