Naukowcy znaleźli sposób na idealne espresso. Spróbuj, a więcej nie wrócisz do zwykłej kawy

Czy ty też nie wyobrażasz sobie początku dnia bez aromatycznej kawy? Jeśli tak, to koniecznie musisz to przeczytać, naukowcy znaleźli sposób na zrobienie idealnego espresso. Wbrew pozorom jego przygotowanie jest banalnie proste i zrobisz to w we własnej kuchni.

Na początku zaznaczę, że metoda działa wyłącznie w przypadku kawy ziarnistej, którą mielimy przed zaparzeniem. Wszyscy, którzy robią to za pomocą młynka wiedzą, jak uciążliwe jest jej zbrylanie się, które nie tylko potrafi utrudnić nałożenie do ekspresu lub kawiarki, ale także czyszczenie młynka. Jest to spowodowane elektrycznością statyczną, która generowana jest podczas mielenia kawy. Ale mało kto wie, że to zjawisko ma duży wpływ na jakość końcowego napoju.

Jak zrobić idealną kawę? Naukowcy podjęli się tego zadania

Próbując rozwikłać tajemnicę doskonałego naparu Christopher Hendon, chemik zajmujący się materiałami obliczeniowymi na Uniwersytecie w Oregonie zbadał tajemnice wspomnianej wyżej elektryczności statycznej. Zaprosił do tego... wulkanologa Joshuę Méndeza Harpera z Portland State University. Wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie "Matter". Zastanawiać może, co wulkanolog ma wspólnego z kawą (prędzej spodziewalibyśmy się współpracy z biologiem), ale wbrew pozorom, ma to sens. Badają oni podobne procesy elektryfikacji podczas erupcji wulkanów. 

Dodaj ten składnik do ziaren kawy, a będzie idealna

Reklama

Zespół odkrył kluczowy związek między zawartością wilgoci w ziarnach kawy a elektrycznością statyczną generowaną podczas ich mielenia.

Ziarna kawy o wyższej wilgotności wewnętrznej wytwarzają mniej elektryczności statycznej, co oznacza, że mniej kawy się zbryla i jest mniej bałaganu do sprzątania. Efekt ten można zasymulować, dodając do ziaren niewielką ilość wody (do 20 mikrolitrów na gram) bezpośrednio przed ich zmieleniem. Zespół pokazał również, że zmielenie z odrobiną wody daje bardziej spójne i intensywne espresso.

W praktyce oznacza to po prostu spryskanie odmierzonej ilości ziaren wodą za pomocą rozpylacza (buteleczki z atomizerem). Wystarczy 1 naciśnięcie.

Christopher Hendon podkreślił w swoim oświadczeniu, że metoda ta uwalnia o 10-15% większą koncentrację smaku z tej samej ilości ziaren - to znaczący krok zarówno pod względem smaku, jak i ekonomii.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kawa
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy