​Japońska whisky poleci w kosmos

Japońska destylarnia Suntory jest pionierem w tworzeniu whisky. Teraz słynny producent alkoholu chce pójść krok dalej i wysłać whisky w kosmos, a dokładniej na Międzynarodową Stację Kosmiczną.

Władze Suntory chcą wynieść na orbitę 5 rodzajów whisky, ale nie po to, by upić astronautów przebywających na Międzynarodowej Stacji kosmicznej (ISS). Celem niezwykłego eksperymentu jest zbadanie wpływu nieważkości na smak trunków.

Whisky "przeleżakuje" na ISS co najmniej rok, choć niewykluczone, że okres ten się wydłuży. Warunki panujące na stacji kosmicznej (nieważkość i stała temperatura) mogą sprawić, że whisky będzie miała znacznie delikatniejszy smak. Gdy trunek wróci na Ziemię, skosztuje go grupa profesjonalnych degustatorów.

Przedstawiciele Suntory nie mają w planach sprzedawania kosmicznej whisky, ale jeżeli jej smak faktycznie będzie niezwykły, to kto wie. Być może pewnego dnia taki napój znajdziemy na półkach sklepowych. Zanim to się stanie, 16 sierpnia pakunek z whisky rusza w kosmiczną podróż.

Dowiedz się więcej na temat: whisky | Japonia | Międzynarodowa Stacja Kosmiczna | alkohol

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje