Szklany dysk 5D z 360 TB danych

Naukowcy z Uniwersytetu w Southampton opracowali nowy format zapisu danych, który koduje informacje w postaci nanostruktur zatopionych w szkle. Dysk tego typu o rozmiarach płyty CD może pomieść 360 TB danych, a przybliżonych czas jego eksploatacji wynosi 13,8 mld lat.

Rozwiązanie łatwo porównać do wspomnianej płyty CD. W jej przypadku kluczową rolę odgrywają rowki. Jeśli laser napotka jeden z nich, to jest odbijany i rejestrowany jako 1. Jego brak oznacza 0. W ten sposób można zapisać zdjęcia, wideo, muzykę czy oprogramowanie. Niestety, cenny zapis znajduje się na powierzchni krążka, która jest narażona na uszkodzenia.

Technologia opracowana przez naukowców z Uniwersytetu w Southampton opiera się na pięciowymiarowych dyskach, gdzie informacje przechowywane są wewnątrz w postaci "nanokratownic" - czytamy na łamach serwisu The Verge. Są one skanowane przez światło lasera, które zbiera informacje o ich rozmiarze, orientacji i pozycji w trzech osiach. Stąd wzięło się określenie dysku pięciowymiarowego lub po prostu 5D. Również z tego bierze się tak potężna pojemność, czyli wspomniane 360 TB dla struktury o rozmiarach płyty CD.

Reklama

Szkło warunkuje wytrzymałość takiego dysku. Oszacowano, że zapis będzie bezpieczny nawet w temperaturze do 1000 stopni Celsjusza, a jego żywotność wyniesie ok 13,8 mld lat.

Rozwiązanie okaże się nieocenione przede wszystkim do archiwizacji potężnych ilości danych, ale naukowcy zapewniają, że uda się je skomercjalizować. W ostatnim przypadku będzie to kwestią... dziesięcioleci.

Trzeba również pamiętać, że nawet przez następnych kilka lat wiele może się zmienić, a konkurencja nie śpi. W 2014 roku firma Hitachi zaproponowała metodę przechowywania danych w "płynnych dyskach". Jednak również ten pomysł jest wciąż bardzo odległy od zastosowania komercyjnego. Niemniej jednak warto wiedzieć, co czeka nas w przyszłości.

Zobacz również :  Jaki dysk SSD wybrać? Sprawdź najlepsze opcje na rynku!


INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy