Wino chroni przed chorobami serca, ale tylko wtedy, gdy ćwiczysz

Wino chroni przed chorobami serca tylko wtedy, gdy ktoś regularnie uprawia sport.

Badania pokazały, że wino zwiększa poziom "dobrego" cholesterolu frakcji HDL. Do tej pory jednak nie zbadano czy to białe, czy czerwone wino, ma lepszy wpływ na cholesterol, stąd pomysł czeskich uczonych na projekt In Vino Veritas (IVV).

Eksperyment wykazał, że osoby spożywające umiarkowane ilości wina - zgodnie z normami WHO 0,2 l przez kobiety i 0,3 l wina przez mężczyzn 5 razy w tygodniu - były lekko zagrożone chorobami sercowo-naczyniowymi. Dowiedziono tego porównując wzrosty cholesterolu HDL w różnych grupach zawodowych.

Zaobserwowano pozytywny i stały efekt w podgrupie osób, które piły wino czerwone lub białe i ćwiczyły regularnie co najmniej 2 razy w tygodniu. W tej populacji HDL wzrósł, a LDL i cholesterol całkowity spadły.

W przyszłości naukowcy chcą porównać wpływ wina na markery miażdżycy u ludzi, którzy są szczególnie zagrożeni chorobami sercowo-naczyniowymi.

Dowiedz się więcej na temat: wino | choroby serca | kardiologia | cholesterol
Najlepsze tematy