Medycyna przyszłości

Otyłość zmienia zmysł smaku

Niedawne badania wykazały, że otyłość może prowadzić do zmian w mózgu. Najnowsze rewelacje wskazują, że poważna nadwaga zmienia zmysł smaku, deformując sposób, w jaki nasz język reaguje na różne potrawy.

Naukowcy z Uniwersytetu w Buffalo potwierdzili to dzięki eksperymentom przeprowadzonym na grupie 50 myszy. 25 gryzoni było na wysokotłuszczowej, a pozostałe 25 odżywiało się normalnie. Aby zmierzyć różne gusty smakowe zwierząt, uczeni wzięli pod lupę stężenie cząsteczek wapnia wewnątrz kubków smakowych.

Prowadząca badania Kathryn Medler wyjaśniła, że kiedy komórki na języku rozpoznają pewien smak, w ich wnętrzu dochodzi do chwilowego wzrostu poziomu wapnia, co oczywiście można zmierzyć. Otyłe myszy, w porównaniu z normalnymi, miały niewiele komórek, które zareagowały na intensywną stymulację słodkimi bodźcami. Dodatkowo, komórki, których normalnie nie pobudza smak, zareagowały na niego słabo.

"Otyłość może prowadzić do zmian w mózgu oraz w obrębie nerwów, które kontrolują obwodowy system smaku. Nikt do tej pory nie spojrzał na komórki na języku podczas kontaktu z żywnością. To, co udało nam się zaobserwować potwierdza, że otyłość zmienia odczucie smaku na najbardziej podstawowym poziomie" - powiedziała Medler.

Wcześniejsze badania wykazały, że osoby otyłe mogą nie odczuwać słodkiego i pikantnego smaku w takim samym stopniu, co osoby szczupłe. Nie wiadomo dokładnie jaki mechanizm za to odpowiada.

Reklama
INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: Medycyna | otyłość | nadwaga | smak | język
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy