Kawa i piwo wpływają na długość telomerów

Kawa i piwo w różny sposób wpływają na genom - kofeina skraca, a alkohol wydłuża telomery.

Telomery to fragmenty chromosomów, które zabezpieczają je przed uszkodzeniem podczas kopiowania. Telomery skracają się podczas każdego podziału komórki, co przekłada się na proces starzenia. Tylko komórki embrionalne i nowotworowe mają aktywną telomerazę - enzym, który odbudowuje telomery, przez co mogą one kopiować się bez końca.

Zespół naukowców z Tel Aviv University's Department of Molecular Microbiology and Biotechnology pod kierownictwem Martina Kupca odkrył, że drożdże hodowane w warunkach, w których powstają wolne rodniki, nie miały krótszych telomerów. Uczeni przebadali 12 różnych czynników środowiskowych i okazało się, że niewielka ilość kofeiny (odpowiednik dawki espresso) skraca telomery, a 5-7-procentowy etanol wydłuża te struktury.

"Po raz pierwszy zidentyfikowaliśmy czynniki środowiskowe, które wpływają na zmianę długości telomerów. To, czego dowiedzieliśmy się podczas tych badań, pewnego dnia może przydać się do zapobiegania i leczenia wielu chorób" - powiedział Kupiec.

Naukowcy przypuszczają, że podobne mechanizmy co u drożdży, mogą występować u ludzi. Potwierdzenie tych informacji przyczyniłoby się do opracowania nowych wytycznych dietetycznych.

Dowiedz się więcej na temat: telomery | genetyka | drożdże | piwo | kawa | starzenie się | geny
Najlepsze tematy