Medycyna przyszłości

Dzięki orzechom dłużej pożyjesz

Naukowcy odkryli, że u osób, które zjadają garść orzechów dziennie ryzyko zgonu z jakiegokolwiek powodu w ciągu 30 lat jest aż o 20 proc. niższe, niż u tych, które orzechów nie spożywają.

Zespół badawczy z Dana-Farber Cancer Institute oraz Harvardu poinformował, że miłośnicy orzechów nie tylko żyją dłużej, ale i są szczuplejsi od tych, którzy za nimi nie przepadają. Dobroczynne właściwości zaobserwowano w przypadku konsumpcji wszystkich rodzajów orzechów.

Już wcześniejsze badania sugerowały związek między konsumpcją orzechów a zmniejszoną zapadalnością na choroby serca, cukrzycę typu drugiego czy zapalenie uchyłków jelita. Pojawiały się również doniesienia o zmniejszeniu śmiertelności w niektórych populacjach. Najnowsze dane przechodzą jednak najśmielsze oczekiwania.

"Najbardziej wyraźny był spadek zgonów o 29 proc. z powodu chorób serca. Są one największym zabójcą Amerykanów. Zauważyliśmy również 11-procentowy spadek ryzyka zgonu z powodu nowotworów" - powiedział Charles Fuchs z Gastrointestinal Cancer Treatment Center w Dana-Farber, jeden z autorów badań.

Podstawowa jednostka spożycia orzechów, którą wzięto pod uwagę w badaniach, to jedna uncja (ponad 28 gramów), gdyż w takich ilościach są one sprzedawane w amerykańskich automatach.

Reklama
INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: orzechy | nieśmiertelność | zdrowie | choroby serca
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy