Wino zaklęte w liczbach i symbolach

Rozróżnianie świetnego wina od kiepskiej jakości napitku zostawia się winiarzom i koneserom. Polegają oni na swoich zmysłach, ścisłych chemicznych proporcjach i prawach natury, by zrobić niezwykły trunek. Są jednak inne sposoby...

Rozróżnianie świetnego wina od kiepskiej jakości napitku zostawia się winiarzom i koneserom. Polegają oni na swoich zmysłach, ścisłych chemicznych proporcjach i prawach natury, by zrobić niezwykły trunek. Są jednak inne sposoby...

Profesor z Carnegie Mellon próbuje stworzyć komputerowy program, który zidentyfikuje dobre cechy wina. Dzięki temu producenci będą mogli wyprodukować go więcej.

Lorenz "Larry" Biegler uczy inżynierii chemicznej na uniwersytecie. Teraz pracuje nad matematycznymi wzorami, które pomogą zautomatyzować proces fermentacji. Składniki, temperatura, ciśnienie będą odpowiednio dobierane, tak aby powstało wino jak najlepsze w smaku, a zbiory wykorzystywane jak najoszczędniej.

Naukowcy nie do końca rozumieją delikatnej mieszanki składników, jakie pojawiają się podczas fermentacji, ani dlaczego powodują wspaniałe wrażenia u koneserów. Biegler postanowił skupić się na drożdżach. Brak złego wyniku w badaniach będzie już dobrym wynikiem.

Reklama
INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: wino
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama